U Poreznoj upravi Brčko distrikta BiH održana radionica

Porezna uprava Brčko distrikta BiH 5. i 6. novembra 2019. godine ugostila је predstavnike Porezne uprave Švedske povodom projekta saradnje poreznih uprava Švedske i BiH.

Image for news

Održana je dvodnevna radionica na temu pretpopunjavanja poreznih prijava korištenjem softverske aplikacije koju je samostalno razvila Porezna uprava Brčko distrikta BiH, a koja je u eksperimentalnoj fazi implementacije. Tommy Carlsson, dugogodišnji ekspert projekta STA (Swedish Tax Agency), izjavio je da je izuzetno zadovoljan napretkom koji je ostvarila brčanska Porezna uprava i podržao daljnje aktivnosti na razvoju poslovnih procesa ove administrativne uprave.

Projekat saradnje Porezne uprave Švedske i poreznih uprava u Bosni i Hercegovini (Uprave za indirektno oporezivanje, Poreske uprave RS, Porezne uprave FBiH i Porezne uprave Brčko distrikta BiH) počeo je polovinom 2017. godine i trajat će do decembra 2020. godine, a obuhvata tehničku pomoć u nekoliko oblasti: usluge poreznim obveznicima, pretpopunjavanje poreznih prijava, promjena svijesti poreznih obveznika, usklađivanje upravljanja rizicima, erozija porezne osnovice i premještanje dobiti.