Odobren Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak

4.3.2020. Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na današnjoj 90. vanrednoj sjednici odobrila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Image for news

Direktor Porezne uprave Brčko distrikta BiH Miodrag Trifković kazao je da se prije nekoliko mjeseci startalo s izradom Nacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak koji je implementirao ravnotežu s entitetskim propisima. 

„To se odnosi da se neoporezivi dio plate, kao osnovni oslobođeni iznos, uveća, odnosno pokuša izravnati s entitetima. Do sada je taj neoporezivi dio plate bio 300 KM koji se smatra praktično egzistencijalnim minimumom. Zbog troškova života koji rastu svaki dan entiteti su podizali taj iznos. Republika Srpska je podigla na visinu od 500 KM, Federacija BiH na 800 KM i mi u Brčko distriktu BiH smatramo da je minimalno 500 KM”, kazao je Trifković dodajući da u izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak postoji još jedna novina koja se odnosi na isplatu toplog obroka. 

„Zakon ne tretira visinu isplate, zakon tretira neoporezivi dio toplog obroka. Nije limitiran ni najviši ni najniži nivo, ali sve ono što se isplati preko 7 KM u skladu s prijedlogom Zakona o porezu na dohodak će biti oporezivo. Kada je riječ o Zakonu o radu koji je propisao obavezu isplate toplog obroka, to je naknada koja se isplaćuje na koju se neće obračunavati porez ni u realnom sektoru do visine od 7 KM. Naprimjer, neko može da isplaćuje jednu konvertibilnu marku za topli obrok, a ako isplaćuje 10 KM onda će biti dužan da na 3 KM obračuna porez i ta razlika će biti, također, dio osnovice za obračun doprinosa. Sve ono što se neoporezuje u skladu sa Zakonom o doprinosima neće ulaziti ni u osnovicu za obračun doprinosa”, kazao je Trifković. 

Kada je riječ o izdržavanim članovima Trifković je kazao da je do sada bilo da dijete na školovanju može biti izdržavani član samo do 27. godine života ako je na redovnom školovanju. 

„Izmjenom ovog zakona regulisano je da dijete na školovanju može biti izdržavani član do 27. godine bez obzira da li je na školovanju”, kazao je Trifković. 

Vlada Brčko distrikta BiH danas je održala i prvi nastavak 76. redovne sjednice na kojem je odobrila Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o knjigovodstvu budžeta Brčko distrikta BiH.